Β΄ Τάξη
Δευτεράκια φέτος εμείς και δεν μας πιάνει ...κανείς!
Διδακτική επίσκεψη σε αρτοποιείο
Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης επισκέφτηκαν τον φούρνο της οικογένειας Σιασιάκου που βρίσκεται στην Κάτω Τιθορέα, για να ενημερωθούν σχετικά με το επάγγελμα του φούρναρη και την παρασκευή του ψωμιού καθώς επίσης και για να φτιάξουν το δικό τους ψωμί.
Οι ιδιοκτήτες αφού ξενάγησαν τα παιδιά στον φούρνο, τους έδειξαν όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν για την παρασκευή του ψωμιού και απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με το επάγγελμα, τις συνθήκες εργασίας, το ωράριο και τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού. Έπειτα, ο κύριος Παναγιώτης Σιασιάκος τους απαρίθμησε τα υλικά που χρησιμοποιούν για την παρασκευή του ψωμιού, τους έδειξε τον τρόπο που λειτουργεί το ζυμωτήριο και εκμυστηρεύτηκε τα μυστικά του για τη δημιουργία ενός νόστιμου ψωμιού.
Μετά οι μαθητές αφού φόρεσαν καλύμματα στα μαλλιά τους, ξεκίνησαν να φτιάξουν το δικό τους ψωμί, να το ζυμώσουν, να του δώσουν σχήμα και να το τοποθετήσουν στο φούρνο.
Μας έδειξαν οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι του αρτοποιείου το φούρνο και τον τρόπο όπου τοποθετούν τα ψωμιά καθώς και το πως τα αφαιρούν από αυτόν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάλαβαν τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού και έμαθαν τα στάδια όπου ακολουθούνται μέχρι να φτάσει το ψωμί στο σπίτι μας.
Φεύγοντας από το φούρνο οι ιδιοκτήτες μας κέρασαν αλμυρά κουλουράκια. Την επόμενη ημέρα ο κύριος Σιασιάκος αφού φούρνισε τα ψωμιά που έφτιαξαν οι μαθητές μας τα έδωσε και έτσι είχαν την χαρά να πάρουν το ψημένο τους ψωμί και να το απολαύσουν.
Ευχαριστούμε την οικογένεια Σιασιάκου καθώς και τους υπαλλήλους που μάς υποδέχθηκαν στο κατάστημά τους και μας έμαθαν την τέχνη της παρασκευής του ψωμιού.
Εκπαιδευτικός: Ιωάννου Όλγα
Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας
Οκτώβρης 2025
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης ανέφεραν συναισθήματα με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών, παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με αυτά και ζωγράφισαν το δικό τους ουράνιο τόξο των συναισθημάτων. Επίσης, ζωγράφισαν και έγραψαν γλυκά λογάκια πάνω σε χάρτινες καραμέλες και τις κολλήσανε στο βάζο με τις γλυκιές λεξούλες. Μετά φτιάξανε την αλυσίδα της φιλίας της τάξης μας. Επιπλέον καθένας έλεγε στο διπλανό του μια όμορφη λεξούλα.
Κατόπιν φτιάξανε καραμέλες με γλυκές λεξούλες ώστε να τις δώσουν στο διάλειμμα στους φίλους τους που είναι εκτός της τάξης τους. Χαρήκανε που έκαναν τους φίλους τους χαρούμενους με αυτές τις λεξούλες. Επίσης, παίξανε κρυμμένο θησαυρό και ψάχνανε στην αυλή τις κρυμμένες καραμέλες με τις γλυκές λεξούλες.
Τέλος, παίξανε παντομίμα συναισθημάτων, όπου κάθε μαθητής διάλεγε ένα συναίσθημα και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να το βρούνε. Τελειώνοντας, διαβάσαμε και συζητήσαμε το βιβλίο "Ο λύκος ο Ζαχαρίας μαθαίνει για τα συναισθήματα" και τραγουδήσαμε "Το τραγούδι των συναισθημάτων".
Εκπαιδευτικός: Όλγα Ιωάννου
Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου-2 Απριλίου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το νηπιαγωγείο διοργάνωσε μια δράση φιλαναγνωσίας στην οποία προσκάλεσε την Α΄ και τη Β΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στη δανειστική τους βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κ. Τιθορέας. Αφού μας διάβασαν ένα παραμύθι, παίξαμε, δημιουργήσαμε το δικό μας παραμύθι και το ζωγραφίσαμε, χορέψαμε και σπάσαμε μπαλόνια που περιείχαν μηνύματα φιλαναγνωσίας. Ευχαριστούμε για την Πρόσκληση!!!
Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνος Κρομμύδας
Διδακτική επίσκεψη σε αρτοποιείο
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, οι μαθητές της Β΄ Τάξης με συνοδεία εκπαιδευτικών, επισκέφτηκαν τον φούρνο της οικογένειας Τριφύλλη στην Κάτω Τιθορέα, για να ενημερωθούν σχετικά με το επάγγελμα του φούρναρη και την παρασκευή του ψωμιού και των άλλων προϊόντων αρτοποιίας.
Οι ιδιοκτήτες αφού ξενάγησαν τα παιδιά στον φούρνο, τους έδειξαν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ψωμιού και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν. Αναφέρθηκαν στα υλικά που χρησιμοποιούνε και τους εκμυστηρεύτηκαν τα «μυστικά» του επαγγέλματος για την δημιουργία νόστιμου ψωμιού. Τέλος, δώσανε πληροφορίες για τις συνθήκες και το ωράριο εργασίας τους .
Πριν την επιστροφή, τα παιδιά είχαν την ικανοποίηση να πάρουν ψημένο, το ψωμί που τα ίδια είχαν πλάσει με τα χέρια τους.
Συμπέραναν πως το επάγγελμα του φούρναρη έχει πολλές δυσκολίες και πως τελικά ένας φούρνος δεν είναι μόνο το μέρος που εκτίθενται τα προϊόντα προς πώληση.
Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Τριφύλλη και τη σύζυγό του, ιδιοκτήτες του Αρτοποιείου Το Ψωμί μας, που μας δέχτηκαν με τόση εγκαρδιότητα στο κατάστημά τους .
Εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνος Οδ. Κρομμύδας, Βιολέτα Βαφιά
Γνωριμία με την ΑΝΙΜΑ
Η υπεύθυνη της ΑΝΙΜΑ, αρχικά μας ξενάγησε στο χώρο και μας είπε ποιες κατηγορίες άγριων ζώων φιλοξενούν και γιατρεύουν (χελώνες, σκαντζόχοιρους, πολλά πουλιά, κ.ά). Έπειτα μας έδειξε τον νανομπούφο, την Τυτώ, και το βραχοκιρκινέζι. Μας ανέφερε πως μερικά νοσηλεύονται λόγω λάθος φροντίδας των ανθρώπων, δηλαδή δεν τους έδιναν σωστές τροφές, αλλά είχαν πληγωθεί από άλλα ζώα ή κάτι άλλο. Μας έδειξε κι άλλα ζώα. Όσα ακούσαμε μας φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα.
Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνος Οδ. Κρομμύδας
























.jpg)


